Sunday, May 2, 2010

Kem Kepimpinan Pelajar SMK Seri Ampangan di Kem Gadong Jaya

Salam bloggers..
akhirnya penat aku hilang jugak setelah tidur entah berapa jam lamenya.. hehe... since kem 3 hari 2 malam kat Gadong Jaya.. (29 April to 1 May)..
ok.. jom bace aper yang telah terjadi..
ready..

go!
Day 1 ::
Kitorang bertolak dalam pukul 3.. and sampai lebih kurang pukul 3.30 keatas camtue ar.. sampai2 jer, kitorang dipecahkan ke beberapa kumpulan mengikut jantina laa yer sebab nak tentukan dorm.. aku terpisah dengan kawan baikku.. nasib baik aku belum angkat kaki lagi nak tukar group.. budak2 lain dah angkat kaki and kene jerit!! giler gerun.. tegasnyer.. mak oiii.. kecut perut den! dekat saner , even cikgu pown kitorang kene panggil Tuan/Puan.. disiplin!

aku lega sikit sebab kitorang satu rumah.. cuma lain bilik jer.. ader bilik yang bertembung.. and aku tetap berjumpa dengan Rabiatul jugak! hehe.. kitorang diarahkan letak beg , tukar baju and tukar kasut dalam masa 2 minit sahaja.. grrr... mengah aku!

then, latihan kawad.. aku yang dah kekok nak berkawad agak cuak.. tapi enjoy jer.. kitorang nyanyi lagu negaraku and lagu sekolah.. kuat2! grrr.. hehe.. then, disebabkan aku penolong sesi pagi. aku dilantik menjadi Penghuluwati.. and Abang Qawiem dilantik menjadi Tok Penghulu.. eh, Penghulu.. takder 'Tok' yer.. muda lagi.. haha.. kitorang diberi tag warna oren.. and ketua kumpuan pulak warna hijau. time kawad kene denda.. giler sakit kaki aku..
waktu makan tersangat laa disiplin! bermula dengan kumpulan 1, diminta wakil untuk bace doa. ingat! selawat dulu.. and doa pown kene diakhiri dengan selawat.. readers boleh amik jugak nasihat niey yer! bagus sangat.. untuk permulaan Penghulu yang bertugas untuk lapor diri, panggil wakil and control kumpulan maner jalan dulu.. and aku akan control bahagian dalam dewan makan.. pasti sumer duduk dengan tertatur and senyap! tue yang penting.. terima kasih kepada setiap ketua kumpulan sebab berjaya control anak2 buah yer.. =D
ok.. waktu mandi agak menyeksakan.. sebab ramai tue! and.. tengah2 mandi, takder air??? tangki tengah tidur agaknyer... ZZZZzzzzzzz...haha.. aku tawakal jer.. terkejar2 pakai baju and berlari kedepan barisan untuk arahkan ketua lapor diri.. Tuan Ganeish tegur aku sebab aku lewat.. tudung aku pown senget.. adoih.. buat segan jer.. hehe.. aku cakap elok2.. yang toilet takder air.. ramai yang stuck.... and aku ikut Tuan Komander iaitu Tuan Mior and Tuan Sham masuk toilet perempuan.. aku back up budak perempuan and diorang terima alasan aku.. cantek!
malam tue pulak, ice breaking.. buat dalam bentuk kumpulan.. guner kad.. ala.. yang ader hati,kristal.. tah aper mender tah.. tapi kitorang bukan berjudi yer.. hehe.. tapi guner gambar and nombor yang ader dekat kad tue.. and kene ingat sume namer dalam kumpulan..! alhamdulillah sumer berjalan lancar.. agak kelakar.. and fun.. thanx to our practical teacher, Mr. Mahran yg conduct program ice-breaking niey.. kad yang kitorang dapat tak payah pulangkan and buat kenangan sahaja.. thanx again..

yang paling best adalah kembara malam or night trekking.. kitorang bergerak dalam kumpulan.. ader banyak check point..and diberi keyword.. ala2 skuad gitue. hehe.. penghulu diarahkan bergerak dengan kumpulan terakhir.. and aku stick dekat kumpulan aku, 7.. kitorang jalan dalam kumpulan.. diketuai oleh akak Karen and penolongnya Azizah.. aku selawat jer.. untuk hilangkan rasa takut.. sampai dekat kubur. kitorang diminta oleh Tuan Faizal untuk sedekah al-Fatihah kepada ahli2 kubur.. sayu sekejap hati aku.. teringatkan arwah nenek dan arwah Mak Long.. aku sedekahkan jugak dekat mereka.. then, kitorang masuk dekat perkarangan kubur tue and sekali lagi.. ~al-Fatihah~.. sampai dekat Tuan Asrul, borak kejap.. pasal pantun laa.. macam2.. hehe.. akhir sekali, Tuan tanyer aku berani ker tak.. Akhamdulillah semangat aku tak luntur. plus, aku dilepaskan last sekali.. mungkin sebab Tuan Mior pesan yang Penghulu and Penghuluwati always be the last one. tue yang pasti!

ok, sampai depan jumper balik kumpulan aku. lapor diri. sebut keyword. and go. tiba kat satu tempat yang paling gelap. aku bacer al-Fatihah. berdebar jugak. tapi try tenangkan diri. and finally nampak kumpulan aku dah tiba dekat next checkpoint. Tuan Ganeish jage. hehe.. Tuan kater aku catwalk??? bbrrrr.. saya dilepaskan yang terakhir laa tuan!!! tak pasal2 kene 'drop'.. sebab suara aku yang agak seksi sebab asyik jerit jer.. kawad jerit, dalam dewan jerit, dewan makan pown.. dalam bilik pown.. adoih..
malam tue, payah den nak tidur. mungkin sebab first day. aku paling lewat tidur . Tuan pown cakap dalam mase 1/2 jam kene tidur. takder suara.. wisel pertama dibunyikan, tidur! kalau wisel bunyi dua kali, kene bangun sebab ader yang buat bising.

Day 2 ::

kitorang jogging.. best.. sebab jogging dalam kawasan kampung.. then kene naik bukit.. ala rendah jer.. kene jalan sambil cangkung..seksa! tp mmg best! and aku sentiasa last.. grrr.. depan budak lelaki kene buat..giler segan! tabah jer laa..

pelik sangat2 sebab tiba2 kene berbaris depan sebuah rumah yang depan tue ader seorang nenek yang dah agak uzur duduk.. Tuan Mior cerita yang nenek niey tinggal seorang.. anak-anak dier sumer luperkan dier. sumer duduk area KL. cuma sorang jer tinggal.. tue pown baru keluar dari penjara disebabkan kesalahan ambil dadah.. diharapkan dapat jage nenek tue dengan baik.. aku yang tengah mengah niey agak hilang fokus dengan aper yang diceritakan.. so, feeling aku tak mendalam untuk menangisi aper2.. tak lamer lepas tue, Azizah pergi baris belakang sebab dier menangis. aku tenangkan dier.. tak pasal2.. aku rasa sayu sangat.. then, sumer kene salam.. and greet nenek tue.. aku last. aku peluk and pesan jage diri baik2.. air mata aku hampir tumpah tp aku control...

hari tue diteruskan dengan program bersama cikgu praktikal. aku tak ingat program aper..tapi pasal motivasi sumer niey laa.. owh yer! ketua and penolong kumpulan diarahkan kumpul bahan2 natural yang ader disekeliling kem. then, bina menara setinggi yang boleh. dan kene hantar seorang daripada ahli kumpulan untuk present.. aku wakil untuk kumpulan aku. hehe..
time makan aku yang handle.. Tuan Sham arahkan.. huh.. then, kitorang diarahkan bincang untuk aper yang ingin dipersembahkan malam kebudayaan.. time nak mandi paling seksa. lambat lagi. aku sempat ar. aku rase aku laa mandi pling cepat.. mase terbahagi nak jerit kat anak2 buah suruh cepat lagi.. haha..

next, bincang untuk persembahan.. aku and penghulu dipilih untuk untuk jd mc malam tue.. so, kitorang pown diarahkan untuk membuat perbincang sambil ronda kumpulan2 lain..

after bincang, petang tue kiorang ader rempuh halang.. best giler!! ader 4 halangan yang kitorang yang kene tempuh.. huhu.. first, kene merangkak macam buaya bawah kawat yang tajam tue.. adoih.. dah ar basah kat situe... then, lalu dekat jambatan gantung.. lorong.. bulatan tayar.. masuk kat tengah2 pokok.. hayun guner tali. bawah dier ader air tau! grrrr... then, panjat tangga.. aku yang gayat, berdebar2.. tapi budak2 lelaki yang dah sudah niey bagi semangat. bagus ar korang..! lelaki dilepaskan dulu and kitorang bagi semangat.. semangat setia kawan!


~aku dan penghulu sibuk discuss untuk malam kebudayaan

~sedang mempengerusikan malam kebudayaan

malam tue, segalanya lancar. kitorang decide untuk spontan jer.. after undian, majlis start.. after 8 group present, ader 3 orang peserta kene balik sebab nak ready untuk MUET monday niey. diorang bagi speech kejap.. then terus dengan kumpulan terakhir.. then, kitorang tutup tirai dengan serangkap pantun.. time tidur, lena giler sebab terlampau penat!

~selepas majlis..

~bersama abah(in black) and me(in white shawl)



~kumpulan aku.. 1 Malaysia..

~barisan guru-guru praktikal

Day 3 ::


luckily, esok tak lambat bangun and sempat kemas beg sikit2.. then, exercise.. uhuhu.. aku and penghulu kene naik atas.. same2 dengan Tuan Mior bersenam.. and aerobik.. poco-poco.. gosh! then, kitorang diarahkan tutup mata dan ingat muka mama and abah sahaja.. tiba2 ader suara cikgu yang bace sajak Ibu.. akhirnya, aku menitis air mata jugak. termasuk Tuan Mior, Penghulu dan yang lain2. bengkak giler mater aku.. dah settle sumer. Tuan Ganeish move on untuk ceriakan kitorang balik. kitorang makan and masuk dewan..

teruskan dengan program dengan Tuan Zainal. tentang disiplin. ciri2 yang kener ader.. then, bincang pasal perbentangan. perbentangan tentang masalah2 yang kitorang dapat kesan antara pelajar dan pemimpin pelajar.. break kejap then bentang.. aku bentang bersama Azizah and Zamri. ader jugak pertanyaan and aduan yang aku terima and aku jawab seadanya. alhamdulillah..

majlis penutup.. ucapan penghulu.. ucapan GPK HEM. pemberian hadiah kpd pemenang malam kebudayaan.. dan pelakon terbaik.. dan juga cenderahati kepada penghulu dan penghuluwati..
tahniah kepada pemenang..

then, diteruskan dengan perlucutan jawatan aku sebagai penghuluwati dan abang Qawiem sebagai penghulu secara rasminya oleh Tuan Faizal.. and bermaaf-maafan antara guru-guru dan pemimin pelajar sendiri.. sekali lagi aku menitis air mata kesedihan.. rasa sedih nak tinggalkan kem niey, Tuan Mior and Tuan Sham..



~kami selamat pulang ke SMKSA


terima kasih kerana meningkatkan disiplin kami, abah(Tuan Mior) dan Tuan Sham(suka buli orang!)

mase yang selebihnya kitorang tangkap gambar..

sekian...
pic yg selebihnya menyusul kemudian..

5 idealistic:

cik hani zain said...

wah~
teringt unnie wktu g btn dlu~
best giler~
teringin nk g kem mcm ni skli lg ngn group pngws unnie =(

mimiey said...

unnie,
mmg camp kitorang best tersangat2 and dongsaeng sndiri akan rindu pd sumer nnti..
=D

AsH said...

banyaknyer 'grr' & 'brr'...
hehe.. mcm bru lpas mndi.. kui3..

mimiey said...

sengal!
tue jer laa yg ko pilih fikir????
grrrr...

AsH said...

hahahaha.. ye kot..

 
Blog Template by Delicious Design Studio